Jak urządzić kuchnię, w której przygotowywanie posiłków jest czystą radością? Przyjrzyjmy się rozwiązaniom projektowym i wyposażaniu ułatwiającym i umilającym wykonywanie najróżniejszych kuchennych czynności.
Jak urządzić kuchnię dla prawdziwego SZEFA?
1. Poznaj zasady kuchennej ergonomii
Kluczem do szybkiego i wygodnego gotowania w kuchni jest właściwe rozmieszczenie względem siebie trzech najważniejszych obszarów roboczych: strefy przygotowywania posiłków (kuchenka), strefy przechowywania żywności (lodówka) i strefy czyszczenia (zlewozmywak). Miejsca te powinny odpowiadać trzem wierzchołkom trójkąta. Słynna na całym świecie – i opisywana już kilkukrotnie na naszych łamach – zasad trójkąta roboczego w kuchni zakłada, że:
- Długość każdego ramiona trójkąta wynosi od 120 do 270 centymetrów.
- Łączna długość trzech ramion trójkąta powinna wynosić od 400 do 790 centymetrów.
- Żadne ramię trójkąta nie powinno być przecięte jakąkolwiek szafką lub innym urządzeniem.
- Przez trójkąt roboczy w kuchni nie powinien przebiegać żaden większy ruch niezwiązany z wykorzystywaniem tej przestrzeni zgodnie z jej głównym celem.
Kuchenny trójkąt roboczy będzie wyglądał trochę inaczej w zależności od układu meblowej zabudowy:
By poprawić funkcjonalność kuchni, warto trzymać się także poniższych zaleceń:
- Drzwi wejściowe o szerokości przynajmniej 81 centymetrów.
- Korytarz roboczy o długości przynajmniej 106 centymetrów, jeśli z kuchni korzystać będzie jedna osoba, i 122 centymetrów, jeśli z kuchni będą korzystały w tym samym czasie dwie osoby.
- Korytarz roboczy o szerokości przynajmniej 91,5 centymetra.
- Zmywarka w odległości do 90 centymetrów od zlewozmywaka
- Miejsce do odkładania produktów obok lodówki i kuchenki o szerokości przynajmniej 38 centymetrów
- Górny rząd szafek na wysokości przynajmniej 60 centymetrów nad płytą gazową/indukcyjną.
- Kuchenka mikrofalowa na wysokości 7,5 centymetra poniżej wysokości ramion typowego użytkownika.
- Blaty o łącznej długości 400 centymetrów i głębokości 60 centymetrów z prześwitem pod górnym rzędem szafek o wysokości przynajmniej 38 centymetrów.
- Główny blat roboczy o długości przynajmniej 76 centymetrów.
- Miejsce do siedzenia (o ile takie się w kuchni znajduje) o szerokości przynajmniej 61 centymetrów dla każdej z osób.
- Wolne miejsce po obu stronach zlewozmywaka o szerokości przynajmniej 46 centymetrów z każdej strony.
- Oświetlenie główne i oświetlenie zadaniowe każdej powierzchni roboczej.
2. Wyeliminuj tzw. puste przebiegi
Kuchenne sprzęty i wykorzystywane przy ich użytkowaniu artykuły dobrze jest zgrupować razem.
- W przestrzeni obok kuchenki zaplanuj miejsce na olej, naczynia do gotowania, przybory i przyprawy.
- Folie spożywcze lub aluminiowe trzymaj razem z plastikowymi pojemnikami na jedzenie, aby zoptymalizować proces pakowania i przechowywania resztek.
- Naczynia i sztućce umieść obok zmywarki, aby ułatwić sobie proces „rozładunku”.
- Kawę, kubki, filiżanki, pojemnik na fusy zgromadź wokół ekspresu.
3. Dopasuj blat roboczy do swoich nawyków
Jeśli nie masz zwyczaju natychmiastowego sprzątanie po przygotowaniu posiłku, unikaj blatów kamiennych, bo spowodujesz powstawanie na nich trwałych plam i przebarwień. Gdy lubisz kroić bezpośrednio na blacie, wybierz trwałą, odporną na zarysowania powierzchnię. Osby z „cięższą ręką”, którym zdarza się trzasnąć garnkiem o blat, powinny zaś wystrzegać się wykończenia z płytek ceramicznych.
4. Bardzo starannie zaplanuj rozmieszczenie gniazdek nad blatem
Jedną z najbardziej denerwujących podczas gotowania rzeczy jest ciągłe odłączanie i podłączanie wtyczek od różnych urządzeń kuchennych. Przygotuj taką liczbę gniazdek i w takim układzie, aby tego uniknąć. Zwróć uwagę, z ilu sprzętów zdarza Ci się korzystać w tym samym czasie.
5. Trzymaj noże na magnetycznym uchwycie/tablicy
Jeśli uwielbiasz gotować, na pewno masz wiele noży o różnym przeznaczeniu: do mięs, ryb, sera, warzyw, pieczywa i tak dalej. Prawdopodobnie wiesz też, jak irytujące jest poszukiwanie tego właściwego, gdy ze stojaka wystają jedynie uchwyty i nie można się zorientować, jakie ostrza kryją się za nimi. Magnetyczne uchwyty lub tablice to ogromne ułatwienie, gdy często zmieniasz narzędzie kuchennej pracy.
7. Ułatw sobie korzystanie z kulinarnych przepisów
Popularnym obecnie rozwiązaniem dla miłośników gotowania jest instalowanie w kuchni uchwytów na tablety lub telefony, tak aby podglądanie znalezionych w internecie receptur nie wiązało się z niewygodnym i narażającym na uszkodzenie trzymaniem elektronicznych urządzeń bezpośrednio na blacie. Więksi tradycjonaliści mogą pomyśleć o pokryciu fragmentu ściany farbą tablicową, która umożliwia ręczne robienie notatek, ścieranie ich i nanoszenie od nowa.
8. Zamień zlew w prawdziwą stację roboczą
Domowi pasjonaci sztuki kulinarnej potrzebują przynajmniej półprofesjonalnego stanowiska do płukania owoców i warzyw, napełniania garnków i obmywania naczyń. Koniecznie wybierzcie głęboki zlew dwukomorowy lub jednokomorowy z dużym ociekaczem. Najlepiej, gdy będzie on wyposażony w specjalnie wyprofilowane krawędzie, które umożliwiają komfortowe oparcie deski do krojenia. Ogromnie przydatną funkcją są montowane w nowoczesnych zlewozmywakach dysze boczne. Szukaj też zlewu wpuszczanego w blat albo o niskim profilu krawędzi, co ułatwia sprzątanie blatu wokół komór.
9. Przygotuj miejsce „do wszystkiego”
Zachodni architekci wnętrz nazywają tę przestrzeń „drop zone”, czyli dosłownie „strefa zrzutu”. Chodzi o takie miejsce w kuchni, w którym odkłada się listy zakupów, rachunki, ładuje telefon i trzyma różne mniej lub bardziej przydatne drobiazgi. Jeśli spędzasz w kuchni dużo czasu, taka strefa na pewno bardzo Ci się przysłuży.
10. Otocz się miłym dla oka wnętrzem
Przebywając tak wiele godzin w kuchni, potrzebujesz aranżacji, w której będziesz czuć się po prostu dobrze. Podążaj za własnym gustem i preferencjami. Ciekawe pomysły na urządzenie kuchni znajdziesz w naszych artykułach:
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego