Strefa zlewozmywakowa w kuchni – 10 najczęściej popełnianych tu błędów 

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci około 4 minut
Zyskaj więcej z GROHE COLORS

Strefa zlewozmywakowa to prawdopodobnie najważniejsze miejsce w całej kuchni. Przygotowujemy tu posiłki i sprzątamy po nich, myjemy ręce i wykonujemy jeszcze cały szereg innych codziennych czynności. Korzystanie ze zlewu wydaje się najłatwiejszą rzeczą pod słońcem, jednak niektóre popularne nawyki znacząco przyczyniają się do obniżenia poziomu higieny, zaburzenia estetyki czy zatykania rur odpływowych. Zobaczmy, czego w strefie zlewozmywakowej na pewno robić nie warto. 

1. Nieczyszczenie zlewu lub robienie tego zbyt rzadko 

Wiele badań dowodzi, że strefa zlewozmywakowa należy do najbrudniejszych miejsc w całym domu. Może się wydawać, że płyn i ciepła woda dystrybuowane w czasie zmywania naczyń w zupełności wystarczą do utrzymania zlewu w czystości. Nie jest to jednak prawdą. Podczas zmywania na dnie i bocznych ścianach zlewozmywaka osadzają się bakterie, które mogą powodować choroby u domowników. Zlewozmywak oraz baterię kuchenną należy dokładnie wyczyścić przynajmniej raz w tygodniu. 

2. Czyszczenie zlewu w niewłaściwy sposób 

Zlew powinno się czyścić środkiem dezynfekującym – specjalnym produktem kupionym w sklepie lub wykonanym samodzielnie. Do własnoręcznego przygotowania efektywnego środka czyszczącego wystarczy ocet i soda oczyszczona.  

Jak czyścić zlewozmywa?

Jak czyścić zlewozmywak?

Zacznij od umycia wnętrza zlewu płynem do mycia naczyń i gorącą wodą. Następnie zaaplikuj sodę oczyszczone na podstawę i boki zlewozmywaka. Delikatną szczotką wyszoruj powierzchnie zlewu. Teraz użyj butelki z rozpylaczem i na sodę oczyszczoną rozpyl trochę octu. Pozwól obu środkiem czyszczącym zadziałać – poczekaj aż nieco się spienią. Na zakończenie spłucz wszystko gorącą wodą do odpływu. Pamiętaj, aby właściwie dobrać materiał szczotki do tworzywa, z którego wykonany jest zlew. Na przykład do zlewozmywaków ze stali nierdzewnej, żeliwa lub ceramiki nieodpowiednie będą tzw. druciaki. 

3. Nieuszczelnianie krawędzi wokół zlewu 

Gdy instalujesz nowy zlewozmywak, nigdy nie pomijaj uszczelniania miejsc, gdzie zlew styka się z blatem i ze ścianą – nawet jeśli zlew ma fabrycznie zamontowaną uszczelkę. Woda przedostanie się nawet przez najmniejsze szczeliny, co może prowadzić do rozwoju pleśni i wypaczania drewna lub płyty MDF. 

Jak uszczelnić zlewozmywak?

Jak uszczelnić zlewozmywak?

Przed nałożeniem uszczelnienia upewnij się, że zlew i powierzchnie wokół niego są całkowicie suche. Wykorzystaj pistolet do silikonu i powoli rozprowadź substancję wzdłuż wszystkich krawędzi. Sprawdź, czy zaaplikowałeś silikon wystarczająco równomiernie i głęboko. Nadmiar silikonu zetrzyj narzędziem lub zwilżonym wodą palcem, tak aby pozostawić ciągłą, gładką warstwę. 

4. Zostawienie gąbki do zmywania na dnie zlewozmywaka 

Jeśli zlew jest jednym z najbrudniejszych przedmiotów w Twoim domu, gąbka do zmywania na pewno jest tym najbrudniejszym. Gąbka zawiera dużo baterii i powinna być regularnie czyszczona i wymieniana na nową. Pozostawianie gąbki w zlewie – w wilgotnym środowisku – bardzo przyspiesza namnażanie się bakterii i przyczynia się do rozprzestrzeniania ich po całej strefie zlewozmywakowej. 

Kiedy skończysz zmywać, wypłucz i dobrze wyciśnij gąbkę, a później umieść ją na stojaku, aby dobrze wyschła. Nie trzymaj gąbki w mydelniczce z gładkim dnem, ale na ociekaczu, który zapewni dobry przepływ powietrza. Polecanymi czasami patentami na dobre zdezynfekowanie gąbki jest mycie jej w zmywarce lub wkładanie (mokrej) do kuchenki mikrofalowej na około minutę. 

Gąbka do mycia naczyń

5. Mycie surowego mięsa w zlewie 

Zgodnie z opinią Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych mycie surowego mięsa przed gotowaniem w zlewozmywaku zwiększa ryzyko zanieczyszczenia zlewu lub innych powierzchni w kuchni potencjalnie niebezpiecznymi dla zdrowia bakteriami. 

6. Wyrzucanie zbyt dużych ilości i niewłaściwych odpadów do odpływu 

Niektóre resztki jedzenia nigdy nie powinny trafiać do odpływu. W szczególności bedą to: 

  • Makaron, ryż, ziemniaki i inne produkty zawierajace skrobię. Rozkładająca się skrobia zyskuje gumowatą konsystencję, co może prowadzić do zatkania rur. 
  • Szparagi, seler, łuski kukurydzy i inne włókniste produkty. „Żylaste” pokarmy mają tendencję do wciskania się w szczeliny rur i mogą prowadzić do ich zatkania. 
  • Obierki z jabłek, marchwi czy brzoskwini. 
  • Fusy z kawy, skorupki jaj, kości, pestki i orzechy. 

7. Trwanie przy starej baterii kuchennej

Wymiana baterii kuchennej to prosta czynność, a Twoja kuchnia może znacząco zyskać dzięki temu tak na funkcjonalności, jak i wyglądzie. Wybierz armaturę renomowanej firmy (np. GROHE) i postaw na rozwiązania, które bardzo ułatwią Ci pracę: ceramiczną głowicę, wyciąganą lub elastyczną wylewkę, wylewkę obracającą się w zakresie 360 stopni, a może nawet patenty bezdotykowej obsługi lub opcję filtrowania wody. 

Nie zapominaj przy tym o estetyce wnętrza! Kto powiedział, że bateria kuchenna może mieć tylko chromowane wykończenie… Dobierz armaturę do schematu kolorystycznego pomieszczenia: złotą, grafitową, miedzianą czy matowo czarną. 

8. Wylewanie gorącego tłuszczu do odpływu

Rozgrzany tłuszcz – na przykład po smażeniu bekonu – ma płynną konsystencję, ale po wystygnięciu zamienia się w coś w rodzaju smaru, który może przylgnąć do wnętrza rur i spowodować ich zatkanie. 

9. Wkładanie do zlewu gorących garnków i patelni 

Materiały, z których wykonane są garnki i patelnie (stal nierdzewna, ceramika, kompozyty), mogą źle znosić gwałtowną zmianę temperatury: wypaczyć się, a nawet pęknąć. 

Gorąca patelnia w zlewie

10. Uruchamianie młynka do zlewozmywak bez włączonego strumienia wody 

Strumień wody należy włączyć na kilka sekund przed uruchomieniem młynka do opadów. Posłuży on jako „smar” dla ostrzy i pomoże im wydajniej pracować. Zmiażdżone resztki pożywienia mogą być trudne do przepchnięcia, jeśli nie dzieje się to na bieżąco podczas pracy młynka. Odkręcony kran warto zostawić także przez kolejne 30 sekund po ukończeniu mielenia. 

Czy ten artykuł był przydatny?

Dziekujemy za opinie :)

Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?

  • Artykuł był za krótki
  • W artykule było za mało zdjęć
  • Artykuł nie wyczerpał tematu
  • Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego

Skomentuj artykuł: