Jak ograniczyć marnowanie żywności? Less waste w Twojej kuchni

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci około 3 minut

Marnowanie żywności to problem, z którym zmaga się wiele gospodarstw domowych. Kupujemy za dużo jedzenia, a następnie przechowujemy je dniami lub tygodniami – tylko po to, by przekonać się, że data przydatności wielu produktów już dawno minęła. Jedzenie trafia do kosza, a u domowników pojawia się poczucie winy. Znasz to? Sprawdź, jak nie marnować żywności i jak wprowadzić zasadę less waste do swojego życia dzięki kilku prostym krokom.

jak nie marnować jedzenia

Jak nie marnować jedzenia? Posprzątaj w kuchni!

Pierwszym krokiem, niezbędnym do zapanowania nad ilością jedzenia w domu, jest gruntowny przegląd zgromadzonych zapasów. Sprawdź wszystkie produkty, jakie znajdują się w Twojej lodówce, szafkach czy spiżarni. Wyrzuć to, co nie nadaje się już do spożycia – zeschnięte sery, zepsute mięso, zgniłe warzywa i owoce oraz wszystkie produkty, których data przydatności do spożycia została przekroczona. 

Kiedy opróżnisz lodówkę i półki, skorzystaj z okazji do ich porządnego wyczyszczenia. Zwróć uwagę zwłaszcza na resztki żywności, które mogą zalegać w zakamarkach. Jeżeli ich nie usuniesz, mogą one w przyszłości przyczynić się do powstawania pleśni na innych produktach spożywczych.

Do czystych szafek i lodówki włóż jedzenie. Staraj się ułożyć je tak, by wszystkie artykuły były widoczne na pierwszy rzut oka – możesz skorzystać z przezroczystych pojemników czy słojów.

Lista zakupów – koniec z marnowaniem jedzenia!

jak nie marnować jedzenia

Po wykonaniu porządków, możesz przyjrzeć się swoim zapasom jedzenia. Zastanów się, jak możesz je wykorzystać i zaplanuj posiłki na najbliższy czas. Sprawdź, czego brakuje Ci w lodówce i spiżarni, a następnie sporządź listę zakupów i… trzymaj się jej w sklepie!

W podobny sposób działaj, kiedy przygotujesz już wszystkie posiłki z pierwszego jadłospisu. Zaplanuj jedzenie na kilka dni do przodu (w pierwszej kolejności zawsze wykorzystuj to, co już masz w domu!), zrób listę niezbędnych produktów i wybierz się do sklepu. Staraj się nie kupować na zapas, zwłaszcza artykułów z krótkim terminem ważności.

Lista zakupów to narzędzie, bez którego trudno wyobrazić sobie less waste. Mniej produktów w koszyku to mniej zmarnowanego jedzenia, ale także mniej stresu podczas wizyt w sklepie oraz mniejsze wydatki przy kasie.

Less waste – co to znaczy?

Less waste w dosłownym tłumaczeniu oznacza mniej marnowania. To styl życia, który polega na ograniczeniu konsumpcji oraz produkcji śmieci. Celem less waste jest poprawa stanu środowiska, ale także podejmowanie przemyślanych decyzji zakupowych i odcięcie się od nadmiernego konsumpcjonizmu. 

jak nie marnować jedzenia

Jak nie wyrzucać jedzenia? Zamrażarka i słoiki!

Pomimo najlepszych starań, zapewne wielokrotnie zdarzy Ci się kupić zbyt wiele produktów lub przygotować zbyt dużą ilość jedzenia. Co możesz wtedy zrobić, aby uniknąć wyrzucania? Oto kilka propozycji:

  • Mrożenie – do zamrażania nadaje się bardzo wiele produktów, m.in. pieczywo, mięso, warzywa i owoce, a nawet zioła. W zamrażarce przechowywać możesz również gotowe potrawy, takie jak zupy, sosy, pieczenie, pierogi i kluski, leczo, bigos, fasolkę po bretońsku, gulasze i wiele innych. Produkty do zamrożenia umieszczaj w woreczkach strunowych lub plastikowych pojemnikach. Pamiętaj, by na każdym z nich zamieścić informację na temat zamrożonego produktu i daty jego przydatności. Staraj się na bieżąco opróżniać zamrażarkę, by nie dopuścić do zepsucia się przechowywanej w niej żywności!
  • Dżemy i konfitury – to świetny sposób, by wykorzystać owoce, których masz zbyt dużo. 
  • Marynaty – nadmiar warzyw (m.in. ogórki, papryka, grzyby, buraki, kalafior, rzodkiewka, dynia) możesz wykorzystać do zrobienia pysznych, marynowanych przekąsek. 
jak nie marnować jedzenia

Uruchom wyobraźnię w kuchni

Życie w stylu less waste wymaga zmiany podejścia do gotowania. Aby nie marnować żywności, powinieneś zacząć wykorzystywać wszystko, co znajdziesz w kuchni czy spiżarni. Jak? Oto nasze propozycje:

  • Obierki warzyw – zamiast wyrzucać, przechowuj je w zamrażarce (pamiętaj o umyciu warzyw przed obraniem!). Kiedy uzbierasz pokaźną porcję obierek marchewki, pietruszki, selera, pora czy pasternaku, możesz dodać je do bulionu, aby wzbogacić jego warzywny smak.
  • Tosty francuskie – pieczywo z poprzedniego dnia zdążyło się zeschnąć? Zamiast pędzić po świeże bułki, przygotuj na śniadanie tosty francuskie! Wystarczy, że czerstwe pieczywo namoczysz w mleku i jajku, a następnie usmażysz na maśle.
  • Chleb bananowy – czarne banany doskonale sprawdzą się jako baza pysznego chlebka bananowego. 
  • Liście rzodkiewki – przygotujesz z nich pyszne pesto, które możesz dodać do makaronu lub na kanapki.

Jak staraliśmy się pokazać, less waste pozytywnie przekłada się na wiele stref życia. Marnowanie mniejszej ilości jedzenia to mniejsze wydatki, większy porządek, lepsze zdrowie, ciekawsze potrawy i poczucie, że każdego dnia robisz coś dobrego – dla siebie i dla planety. 

Czy ten artykuł był przydatny?

Dziekujemy za opinie :)

Skomentuj artykuł:

Komentarze:

2021-05-07 17:24:24
emka
Niestety, starania zwykłych Kowalskich i tak spełzną na niczym - system gospodarowania zasobami żywności jest po prostu dogłębnie wadliwy.

Podobne w tej kategorii:

Ta strona wykorzystuje pliki cookies 🍪
w celu identyfikacji i obserwowania Użytkowników.
Warunki przechowywania plików cookies
możesz określić w swojej przeglądarce.

aktualna wersja Polityki Prywatności (z dnia 20.11.2019r.)