Na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik do zabudowy?

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci około 3 minut

W nowoczesnej kuchni wszystkie elementy tworzą zgraną, spójną całość. Wybierając sprzęty AGD coraz więcej osób decyduje się na piekarnik do zabudowy. Jak wybrać ten, który idealnie wpasuje się do naszej kuchni?

Idealny piekarnik do zabudowy to taki, którego moc, rozmiary i funkcje w pełni odpowiadają potrzebom użytkowników i parametrom ich kuchni.
Zobacz, na co zwrócić uwagę wybierając piekarnik do zabudowy:

1. Rodzaj – elektryczny czy gazowy?

Mieszkania w nowym budownictwie coraz rzadziej są podłączone do sieci gazowej, dlatego też wybierając piekarnik do zabudowy, możemy liczyć na znacznie bogatszą ofertę piekarników elektrycznych.

I właśnie te polecamy – między innymi ze względu na bardziej zaawansowane funkcje, ale też duży wybór producentów, rozmiarów i właściwości.

Elektryczny piekarnik do zabudowy

Elektryczny piekarnik do zabudowy to obecnie najpopularniejszy rodzaj piekarników, jakie znajdziemy na rynku AGD. Nowoczesne i niezawodne, piekarniki elektryczne oferują całą gamę dodatkowych funkcji, które ucieszą każdego miłośnika pieczenia.

Gazowy piekarnik do zabudowy

Piekarniki gazowe zasilane są gazem ziemnym, co czyni je względnie tanimi w eksploatacji. Z uwagi na prostą budowę raczej rzadko się psują, ale kiedy już się to stanie, możemy mieć problem ze znalezieniem części zamiennych lub odpowiednich fachowców. Zdarza się również, ze po pewnym czasie, piekarniki gazowe nie grzeją już tak równomiernie, jak na początku, co znacznie utrudnia pieczenie ciast, mięs czy pizzy.

Piekarniki do zabudowy – ile kosztują?

Ceny piekarników elektrycznych zaczynają się już od 600 zł, a kończą na kilku tysiącach. By kupić naprawdę dobry piekarnik do zabudowy, trzeba się przygotować na wydatek rzędu 1000-2000 zł.Jeśli chodzi o gazowe piekarniki do zabudowy, do wyboru mamy rozwiązania w przedziale 1100-1300 zł.
 

 

2. Wymiary piekarnika do zabudowy

Wśród piekarników do zabudowy wyróżniamy trzy rodzaje:

  • kompaktowy (45 x 60 x 60 cm)
  • standardowy (60 x60 x 60 cm)
  • niestandardowy (56/70/90 x60 x 60 cm)

Wybór odpowiedniego rozmiaru piekarnika do zabudowy jest niezwykle ważny, jeżeli nie chcemy robić przeróbek w kuchni.

Do małych pomieszczeń spokojnie można wybrać kompaktowy piekarnik do zabudowy. 45 centymetrów to szerokość wystarczająco duża, by pomieścić większość blach do pieczenia.

Jeżeli jednak mamy większą rodzinę i często pieczemy dwa naczynia jednocześnie, warto zdecydować się na większe urządzenie.

3. Klasa energetyczna piekarników

Przyglądając się ofercie piekarników do zabudowy, warto zwrócić uwagę na ich klasę energetyczną – to parametr określający jak duże zużycie prądu generuje dany sprzęt.

Jeśli chodzi o piekarniki do zabudowy, najczęściej spotykamy trzy klasy energetyczne – od A do C, przy czym:

A to klasa najbardziej energooszczędna (oznaczona kolorem zielonym i jasno-żółtym),

B – klasa średnia (oznaczona kolorem ciemno-żółtym),

C – najniższa klasa energooszczędności sprzętu (przeważnie oznaczona kolorem pomarańczowym).

Warto wybierać najbardziej energooszczędne sprzęty, zwłaszcza, jeśli chodzi o piekarnik, z którego korzystamy zwykle co najmniej pół godziny.
 

 

4. Funkcjonalności piekarników do zabudowy

Nowoczesne piekarniki do zabudowy wyposażone są w szereg praktycznych funkcji, które mogą przyspieszyć i ułatwić nam pieczenie. Najbardziej popularne i rzeczywiście przydatne to między innymi:

  • Termoobieg – w wielu książkach kucharskich i przepisach znajdziemy informację, że daną potrawę najlepiej jest piec na termoobiegu. Funkcja cyrkulacji powietrza jest chyba najpopularniejszym usprawnieniem, które znajdziemy w większości piekarników. Jeśli rozważamy zakup piekarnika do 1000 zł, termoobieg może być kryterium, które pomoże nam wyłonić  najlepszy sprzęt  z dolnej półki cenowej.
  • Termosonda – wbudowany termometr, który zmierzy dla nas temperaturę wewnątrz potrawy. Dzięki temu nie musimy niepotrzebnie otwierać piekarnika, by co chwilę sprawdzać, czy danie jest już gotowe. Termosonda może też wyłączyć nasz piekarnik, kiedy pomiary wskażą, że pieczenie dopiegło końca.
  • Teleskopowe prowadnice – ułatwiają wkładanie i wyciąganie potraw z piekarnika
  • Szybkie nagrzewanie – nowoczesne piekarniki potrafią osiągnąć temperaturę 200 stopni Celsjusza nawet w kilka minut. To bardzo przydatna funkcja, jeśli często zdarza Wam się piec w pośpiechu.
  • Rozmrażanie – w piekarniku zmieścimy więcej niż w mikrofali, dlatego jeśli lubicie magazynować jedzenie w zamrażalniku, piekarnik z funkcją szybkiego rozmrażania na pewno się przyda.
  • Samoczyszczenie – to droga, ale jakże praktyczna funkcja, która zaoszczędzi wiele godzin naszego życia. Samoczyszczące piekarniki nagrzewają się do temperatury 350 (czyszczenie katalityczne) lub 500 (czyszczenie pyrolityczne) stopni i dosłownie wypalają brud.
  • Zimny front – zabezpieczenie, które gwarantuje nam, że dzieci i zwierzęta domowe nie poparzą się o nagrzane drzwiczki piekarnika.
  • Drzwiczki otwierane do boku – to nie tyle funkcja, co właściwość budowy, ale jakże ważna, kiedy szukamy piekarnika do zabudowy w słupku.
  • Automatyczne programy pieczenia – kto potrzebuje książki kucharskiej, kiedy nowoczesne piekarniki potrafią same dobierać czas, moc i sposób pieczenia? Tak inteligentne rozwiązania znajdziemy oczywiście tylko w najdroższych modelach, ale już niedługo mają szansę stać się normą.

 

 

5. Moc przyłączeniowa piekarnika – na co zwrócić uwagę?

Ostatnia, ale wcale nie najmniej istotna kwestia, na którą musimy zwrócić uwagę wybierając piekarnik do zabudowy to moc przyłączeniowa (całkowita), czyli moc, jaką pobiera urządzenie. Nie może być ona większa, niż moc przyłączeniowa licznika w naszej instalacji. Wybierając piekarnik do zabudowy, zwróćmy uwagę na to, że rzadko kiedy piekarnik jest jedynym włączonym w domu sprzętem, dlatego warto zostawić sobie zapas.

Równie istotną kwestią jest rodzaj licznika – niektóre piekarniki mają napięcie znamionowe 400 V i wymagają podłączenia do gniazdka trójfazowego.

W nowym budownictwie gniazdka trójfazowe są w standardzie, ale jeżeli odnawiamy kuchnie w kamienicy, prawdopodobnie mamy jednofazowe gniazdka, których moc znamionowa to 230 V – wówczas musimy wybrać piekarnik o takim samym parametrze.

Czy ten artykuł był przydatny?

Dziekujemy za opinie :)

Skomentuj artykuł:

Podobne w tej kategorii:

Ta strona wykorzystuje pliki cookies 🍪
w celu identyfikacji i obserwowania Użytkowników.
Warunki przechowywania plików cookies
możesz określić w swojej przeglądarce.

aktualna wersja Polityki Prywatności (z dnia 20.11.2019r.)