9 złotych zasad projektowania oświetlania w kuchni 

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci około 3 minut

Jak podkreśliła w fantastycznej rozmowie z nami architekta wnętrz Katarzyna Szostakowska, to właśnie sposób rozplanowania oświetlenia najbardziej odróżnia projekty zawodowców od amatorskich aranżacji. Spróbujmy więc skraść kilka eksperckich trików i nadajmy oświetleniu naszej kuchni profesjonalny sznyt!

Oświetlenie w kuchni. 9 najważniejszych zasad!

Zasada 1.  W każdej kuchni powinny znaleźć się przynajmniej 3 rodzaje światła: 

  1. Światło górne/sufitowe/centralne/ambientowe. Światło górne należy skierować bezpośrednio w dół lub w taki sposób, by odbijało się od sufitu i rozpraszało po całym pomieszczeniu. 
  2. Światło zadaniowe osobne dla każdej przestrzeni roboczej: strefy przygotowywania posiłków (nad blatem), strefy gotowania (nad kuchenką), strefy czyszczenia (nad zlewem), strefy rozpakowywania zakupów. 
  3. Światło akcentujące, stanowiące pewnego rodzaju „pomost” między światłem górnym a zadaniowym. Światło akcentujące dodaje pomieszczeniu głębi i może być używane do kierowania uwagi na niektóre przedmioty.
oświetlenie w kuchni. jak zaprojektować

Niektórzy architekci uwzględniają w kuchni także oświetlenie dekoracyjne, np. górnej części otwartych półek, by zaakcentować ustawione tam drobiazgi, wnętrza przeszklonych szafek wiszących czy nad powieszonymi na ścianach dziełami sztuki. 

Zasad 2. Mieszaj różne rodzaje opraw oświetleniowych

Wpuszczane oprawy LED to obecnie najpopularniejszy sposób oświetlania nowoczesnej kuchni. Jednak kiedy wszystkie rodzaje światła w kuchni oparte będą na tego typu rozwiązaniach, wnętrze stanie się zbyt surowe i kliniczne. Łączmy więc oprawy wpuszczane z lampami wiszącymi, kinkietami, listwami oświetleniowymi itp. 

Zasad 3. Właściwe rozmieszczenie opraw wpuszczanych na suficie 

Oprawy najdalej od centrum sufitu powinny znajdować się około 30 centymetrów przed elementami wysokiej zabudowy: lodówką, spiżarnią, szafkami wiszącymi. W ten sposób zapewnimy sobie odpowiednie oświetlenie wnętrza szafek i pięknie wyeksponujemy materiały, z którego zrobione są fronty, w momencie, gdy drzwiczki bedą zamknięte., 

Zasada 4. Właściwe rozmieszczenie opraw nad obszarami roboczymi

Oświetlenie zadaniowe zawsze powinno znajdować się przed użytkownikiem, nigdy za nim, bo powstający w ten sposób cień bardzo utrudni wykonywanie poszczególnych czynności. Oświetlenie obszarów roboczych może mieć postać listwy lub punktową. Gdy wybierzemy oświetlenie punktowe, poszczególne oprawy powinny być oddalone od siebie o 40-60 centymetrów, aby równomiernie oświetlić całą powierzchnię. 

oświetlenie w kuchni. jak zaprojektować

Zasada 5. Właściwe ukierunkowanie opraw nad obszarami roboczymi

Jeżeli oświetlenie zadaniowe znajduje się pod szafkami, światło powinno padać na krawędź blatu roboczego. Jeśli oświetlenie nie jest powiązane z szafkami, powinno padać na centralną część blatu

Zasada 6. Właściwe rozmieszczenie oświetlenia wyspy kuchennej 

Oświetlenie wyspy zawsze powinno padać na centrum wyspy kuchennej – zarówno w poziomie, jak i w pionie. Dla niewielkiej wyspy wystarczy jedno, centralne żródło światła. Dla większej – zaprojektuj 3 źródła światła – centralne i po obu bokach.

Zasada 7. Właściwa wysokość oświetlenia wyspy kuchennej 

Oświetlenie wyspy kuchennej wieszamy na wysokości 50-80 centymetrów powyżej blatu. Tak, aby żarówka znajdowała się kilkanaście centymetrów nad głowami siedzących osób. Aby światło na pewno nie raziło nikogo w oczy, wybierzmy nieprzezroczyste klosze. 

https://domolubni.pl/szafki-kuchenne-jakie-fronty-wybrac-poradnik/

Zasada 8. Właściwa temperatura barwowa oświetlenia w kuchni

Oświetlenie w kuchni w większości przypadków powinno mieć barwę 3000K lub 4000K, ponieważ w takiej temperaturze barwowej jedzenie prezentuje się najbardziej apetycznie. Dużo zależy jednak od tego, jak duży dostęp do naturalnego światła ma dana kuchnia. W pomieszczeniach o dużym nasłonecznieniu, lepiej sprawdzi się zimna barwa. A kuchniach, gdzie naturalnego światła słonecznego jest mało – ciepła. Często stosowanym przez architektów patentem jest instalowanie cieplejszego oświetlanie sufitowego i nieco chłodniejszego oświetlenia zadaniowego. 

Zasada 9. Właściwa liczba lumenów oświetlenia w kuchni

W kuchni powinno przypadać od 300 do 7000 lx na metr kwadratowy. 

https://domolubni.pl/szafki-kuchenne-jakie-fronty-wybrac-poradnik/

Czy ten artykuł był przydatny?

Dziekujemy za opinie :)

Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?

  • Artykuł był za krótki
  • W artykule było za mało zdjęć
  • Artykuł nie wyczerpał tematu
  • Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego

Skomentuj artykuł:

Ta strona wykorzystuje pliki cookies 🍪
w celu identyfikacji i obserwowania Użytkowników.
Warunki przechowywania plików cookies
możesz określić w swojej przeglądarce.

aktualna wersja Polityki Prywatności (z dnia 20.11.2019r.)