Wybór frontów kuchennych szafek to jedna z najważniejszych decyzji, jakie musimy podjąć podczas urządzania kuchni. Różne materiały, kolory, sposoby wykończenia i rodzaje montażu… Możliwości jest tak wiele, że podjęcie ostatecznej decyzji może stanowić nie lada kłopot. Dlatego postanowiliśmy uporządkować całą dostępną na ten temat wiedzę.
Rodzaje frontów kuchennych. Z czego mogą być zrobione fronty kuchenne?
Drewniane fronty kuchenne
Fronty kuchenne z litego drewna to najstarszy i najbardziej szlachetny rodzaj frontów meblowych. Do produkcji drewnianych frontów kuchennych najczęściej wykorzystuje się takie gatunki drewna jak: dąb, sosna, brzoza, buk, jesion, olcha czy świerk. Gatunek drzewa, z którego wykonano fronty, będzie wprost przekładał się na kolor i trwałość kuchennych drzwiczek i szuflad.
Zalety:
- Szerokie możliwości aranżacyjne. Drewniane fronty kuchenne zwykle utożsamiamy z wnętrzami urządzonymi w stylu klasycznym, skandynawskim lub rustykalnym. W praktyce nie ma jednak takiego stylu, dla którego ten rodzaj frontów byłby zdecydowanie nieodpowiedni. Drewniane forty mogą przecież prezentować się bardzo, ale to bardzo różnie. Wszystko uzależnione będzie od tego, na jaki rodzaj obróbki się zdecydujemy. Możemy postawić tak na prostotę i minimalizm, jak i na bogate zdobienia: ramki, frezowania, żłobienia, inkrustacje, patynowanie, wyginanie, podkreślanie struktury drewna, szklane wstawki itp. W dodatku bazowy kolor drewna zawsze można odmienić przy pomocy odpowiedniego barwienia.
- Unikalność. Niepowtarzalny układ słojów sprawia, że dokładnie takich samych frontów na pewno nie będzie posiadał nikt inny.
- Możliwość zmiany wyglądu. Kiedy opatrzy nam się kolor drewnianych frontów, zawsze możemy je przeszlifować i pomalować ponownie.
Wady:
- Wymagają pielęgnacji i ochrony. Pod wpływem światła słonecznego oraz kuchennych zanieczyszczeń na drewnianych frontach kuchennym mogą się z czasem pojawić się przebarwienia.
- Cena. Drewniane fronty kuchenne to niepodważalnie najdroższa opcja. Ceny „na start” zdecydowanie przekraczają tutaj 500 zł za metr kwadratowy.
Fornirowane fronty kuchenne, czyli fronty w naturalnej okleinie
Naturalna okleina to dobra i chętnie wybierana alternatywa dla frontów drewnianych. Fornirowane fronty powstają przez oklejenie płyty MDF cieniutką warstwą drewna, fornirem właśnie. Fronty w naturalnej okleinie mogą być lakierowane lub woskowane.
Zalety:
- Estetyczny, harmonijny układ słojów. Naturalna nieregularność litego drewna nie każdemu musi odpowiadać. Zastosowanie naturalnej okleiny pozwala nadać frontom zdecydowanie bardziej powtarzalną strukturę.
- Bardzo gładka powierzchnia. Fornirowane fronty są także gładsze od frontów drewnianych, ponieważ nie pojawia się tutaj problem wewnętrznych naprężeń.
Wady:
- Delikatność. Fronty w naturalnej okleinie są stosunkowo miękkie i podatne na uszkodzenia, np. odpryśnięcie fragmentu okleiny pod wpływem uderzenia.
Fronty z okleiną PCV
Fronty okleinowe tworzy się przez oklejenie płyty MDF termoplastyczną folią.
Zalety:
- Ogromny wybór kolorów i wzorów. Fronty z okleiną PCV mogą być tak jednolite, jak i drewnopodobne.
- Trwałość. Fronty okleinowe są odporne na zarysowania, działanie grzybów, wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne.
- Łatwość czyszczenia.
- Podatność na modelowanie kształtu.
Wady:
- Pod wpływem wysokich temperatur (np. w pobliżu płyty gazowej lub piekarnika) może dochodzić do miejscowego odklejania się folii.
Fronty laminowane
Fronty laminowane to płyta MDF, na której zaprasowuję się papier.
Zalety:
- Szeroka gamą kolorystyczna. Fronty laminowane mogą być gładkie, matowe lub drewnopodobne.
- Stosunkowo wysoka trwałość i odporność na uszkodzenia: ścieranie czy zadrapania.
- Niska cena.
Wady:
- Nie można nadawać im wymyślnych kształtów.
Fronty lakierowane
Fronty lakierowane to również płyta MDF, ale zamiast folią lub papierem pokryta warstwą lakieru.
Zalety:
- Imponująca paleta kolorystyczna.
- Wiele rodzajów wykończeń: matowe, półmatowe lub na wysoki połysk.
- Wysoka odporność na wilgoć i temperaturę.
Wady:
- Duża podatność na zarysowania i odpryski, przez co zwykle nie są one polecane do kuchni, w których przebywają dzieci i zwierzęta.
- Dość wysoka, zbliżona do frontów fornirowanych, cena.
Fronty akrylowe
Fronty akrylowe to także płyta MDF, ale tym razem nakłada się na nią cienką (o grubości mniej więcej 1 mm), ale twardą warstwę akrylu. Fronty akrylowe to dobry wybór szczególnie wówczas, gdy zależy nam na wykończeniu o wysokim połysku.
Zalety:
- Wytrzymałość. Fronty akrylowe są odporne na uderzenia, zarysowanie i działanie promieni UV, a więc nie blakną z czasem.
- Nawet przy wykończeniu o dużym połysku nie widać na nich śladów palców.
Wady:
- Dość wysoka cena.
Formy kuchenne z innych materiałów
Fronty kuchenne mogą być wykonane także ze szkła, które oprawia się w aluminiową ramę lub nakleja na laminowaną płytę; stali nierdzewnej lub luster, osadzanych w podobny sposób.
Rodzaje montażu frontów kuchennych
O tym, jak będzie prezentowała się nasze kuchnia, decyduje nie tylko materiał frontów kuchennych, ale także sposób zamontowania ich w skrzynce szafki. Najważniejsza decyzja, jaką musimy podjąć, dotyczy tego, czy chcemy, aby krawędzie boków skrzynki szafkowej lub rama czołowa, jeśli konstrukcja szafki na takowej się opiera, były widoczne, czy też nie. Jeżeli zależny nam, by zabudowa kuchenna tworzyła możliwe najbardziej gładką i jednolitą powierzchnię, co jest typowym rozwiązaniem dla kuchni w różnych odmianach stylów nowoczesnych, wybierzmy fronty kuchenne w formie pełnej nakładki. Gdy chcemy, aby w aranżacji kuchni pojawiła się pewnego rodzaju tekstura i dynamika, sięgnijmy po nakładkę 1/2 lub drzwi wewnętrzne. Wszystkie możliwości przedstawiliśmy na poniższy grafikach:
Fronty i szafki kuchenne. Uwagi ogólne
Fronty kuchennych szafek zajmują optycznie (obok ścian) najwięcej przestrzeni w kuchni. To one w największym zatem stopniu decyduję o charakterze i stylu, jakie prezentuje sobą dane wnętrze. Wybór odnośnie do frontów kuchennych nie pozostanie także bez wpływu na to, jak duże wysiłki będziemy musieli czynić, aby utrzymać w kuchni czystość. Pamiętajmy zatem:
- Gładkie fronty kuchenne, tzw. mydełko, są znacznie łatwiejsze w utrzymaniu czystości od frontów zawierających wiele szczegółów dekoracyjnych.
- W małych kuchniach, które chcemy optycznie powiększyć, warto stawiać na fronty o wysokim połysku, które odbijają światło.
- W kuchniach z dostępem do dużej ilości naturalnego światła lepiej jednak sprawdzą się fronty z wykończeniem matowym lub półmatowym, dzięki którym uninknemy powstawania zbyt wielu drażniących refleksów.
- W długich, wąskich kuchniach dobrze jest mocniej zaakcentować linie pionowe niż poziome.
- W kuchniach krótszych lepiej zaś sprawdzi się horyzontalny przebieg linii.
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego