Jak przechowywać przyprawy, żeby mieć je zawsze pod ręką?

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci około 3 minut

Przyprawy bardzo często przechowujemy w kuchni w torebkach, w których zostały kupione. Nie jest to najlepsze rozwiązanie – zwłaszcza jeśli torebki nie są zabezpieczone zamknięciem. Większość ziół (m.in. cynamon, anyż, kminek, tymianek, cząber, bazylia czy lubczyk) zawiera olejki eteryczne, które szybko się ulatniają. Brak szczelności sprawia, że zioła tracą aromat, a do tego mogą zagnieździć się w nich mole spożywcze. Poza tym w otwartych opakowaniach przyprawy łatwo się rozsypują. Sprawdź, jak przechowywać przyprawy w kuchni, żeby utrzymać porządek w kuchni i zachować świeżość ziół.

Jak przechowywać przyprawy, żeby pozostały świeże?

przechowywanie przypraw w kuchni

Zioła najlepiej trzymać z zamkniętych pojemnikach – szklanych lub ceramicznych. Możesz postawić też na pojemniki drewniane, ale pamiętaj, że drewno łatwo chłonie zapachy, dlatego w jednym pojemniku trzymaj zawsze tę samą przyprawę. Jeśli chcesz oszczędzić miejsce i zostawić zioła w torebkach, zabezpiecz je zewnętrznym zamknięciem (więcej o sposobach przechowywania w kuchni przeczytasz za chwilę). Najlepiej unikać przechowywania przypraw w pojemnikach z tworzyw sztucznych.

Poza tym niektóre przyprawy należy chronić przed działaniem promieni słonecznych i albo zamykać je w szufladach, albo przechowywać w nieprzezroczystych pojemnikach. Przyprawy zawierające tłuszcz, takie jak gorczyca czy gałka muszkatołowa, wystawione na działanie słońca mogą zjełczeć, a papryka czy mieszkanki przypraw mogą stracić kolor lub walory smakowe.

Pojemniki z przyprawami ustawiaj z dala od kuchenki i źródeł ciepła – podwyższona temperatura i para wodna mogą pogarszać przypraw.

Warto wiedzieć!
Gdzie jeszcze trzymać przyprawy w kuchni?

Niektóre przyprawy możesz… mrozić. Świeże zioła zebrane wiosną lub latem podziel na porcje, a potem zamroź je z dodatkiem oliwy w foremkach na lód. W zamrażalniku możesz przechowywać też korzeń imbiru, który dzięki niskiej temperaturze zachowa intensywny aromat i świeżość przez długi czas.

W czym przechowywać przyprawy, żeby zachować porządek w kuchni?

przechowywanie w kuchni

Oto kilka sposobów na przechowywanie w kuchni, dzięki którym zachowasz porządek w przyprawach:

  • Organizer na przyprawy w torebkach – trzymanie przypraw w torebkach pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni. Jednak jak już wiesz, musisz zadbać o to, by szczelnie zamknąć opakowania. Wykorzystaj do tego np. klipsy do papieru lub zamknięcia przeznaczone do zabezpieczania torebek z jedzeniem. Możesz oznaczyć je etykietami, dzięki którym łatwo znajdziesz produkt, którego akurat potrzebujesz. Tak zabezpieczone torebki możesz umieścić w organizerze z przegródkami lub ewentualnie w zwykłym pudełku. Pojemnik z posegregowanymi przyprawami najlepiej włożyć do szuflady.
    Wskazówka! Zamknięcie każdej torebki zapobiegnie też rozsypywaniu się przypraw.
  • Szklane słoiczki – możesz kupić specjalne szklane pojemniczki na przyprawy lub wykorzystać niewielkie słoiki po innych produktach spożywczych. Wszystko zależy od Twoich upodobań i miejsca, jakie możesz przeznaczyć na przechowywanie. W kuchni bardzo ładnie prezentują się kolorowe przyprawy w przezroczystych słoikach – ustawione na półkach staną się ozdobą wnętrza. Na wieczkach lub przednich ściankach słoików możesz przykleić etykietki z nazwami przypraw.  
  • Ceramiczne pojemniki na przyprawy – niektórych przypraw, jak już wiesz, nie powinno się trzymać w przezroczystych pojemnikach (jeśli nie są schowane w szufladzie). Poza tym nie każdemu taka kolorowa ekspozycja może się podobać. Jeśli chcesz ukryć zawartość opakowań, postaw na pojemniki ceramiczne, dostępne w różnych kolorach. Żeby zachować spójny wygląd wnętrza, najlepiej wykorzystać pojemniki w takim samym stylu lub z tej samej serii. Ceramiczne opakowania możesz ustawić na półce, blacie czy parapecie w kuchni.
jak orzechowywac przyprawy

Gdzie trzymać pojemniki z przyprawami?

Przyprawy możesz ustawić w różnych miejscach w kuchni – w szufladzie, na blacie, na parapecie (wówczas najlepiej, by były zamknięte w nieprzezroczystych pojemnikach), wąskich półkach czy na regale. Jeśli lubisz wygodne rozwiązania, możesz kupić gotowy zestaw półek razem z pojemnikami różnej wielkości.

Przyprawy w słoiczkach czy ceramicznych lub drewnianych pojemnikach możesz umieścić też na stojących półkach. Takie stojaki przypominają czasami stojaki na wino, chociaż mogą mieć przeróżne kształty i rozmiary. Mogą być drewniane, szklane lub metalowe i najczęściej są wyposażone w otwory na pojemniki. Półkę możesz dowolnie przestawiać, w zależności od tego, ile miejsca na blacie czy stole akurat potrzebujesz. Wygodnym rozwiązaniem są także stojaki obrotowe, na których ulokujesz większą ilość przypraw.

A teraz przyjrzyj się swojej kuchni, rzuć okiem na przyprawy i zastanów się, co możesz zrobić, żeby Twoje zapasy były przechowywane w odpowiedni sposób, a do tego stały się ozdobą wnętrza.

Czy ten artykuł był przydatny?

Dziekujemy za opinie :)

Skomentuj artykuł:

Podobne w tej kategorii:

Ta strona wykorzystuje pliki cookies 🍪
w celu identyfikacji i obserwowania Użytkowników.
Warunki przechowywania plików cookies
możesz określić w swojej przeglądarce.

aktualna wersja Polityki Prywatności (z dnia 20.11.2019r.)