Blaty granitowe zachwycają swoim naturalnym materiałem, wyborem kolorów i użyłkowania. Są przy tym bardzo odporne na uszkodzenia i nie wchłaniają wody. Czy oznacza to, że blaty z granitu sprawdzą się w każdej kuchni?
Blat granitowy, drewniany czy laminowany?
Decyzja, jaki blat kuchenny zamontować wcale nie jest łatwa. Wybierając najlepszą wersję blatu, musisz wziąć pod uwagę szereg czynników – np. to, jak dużo korzystasz z przestrzeni roboczej w kuchni, czy blat ma posłużyć przez naprawdę długi czas i jaki budżet chcesz na niego przeznaczyć.
Jeśli gotujesz dużo, często i nie chcesz przejmować się tym, że blat może się zniszczyć, zastanów się nad zainwestowaniem w trwały, odporny blat granitowy (lub inny, ale kamienny) albo konglomeratowy. W przypadku, jeśli z kuchni korzystasz dużo i nie masz nic przeciwko temu, żeby raz na pół roku zaolejować blat – wybierz blat drewniany. Z kolei, jeśli kuchnię raczej odwiedzasz, nie gotujesz dużo, a wygląd blatu jest czymś, co w ogóle nie zaprząta twojej głowy, możesz wybrać najtańszą wersję, czyli blat laminowany.
Blat granitowy – w jakiej kuchni się sprawdzi?
Granit jest materiałem, który bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, w której gotuje się często i dużo, a blat jest naprawdę intensywnie eksploatowany. Blaty granitowe są twarde, bardzo odporne na uszkodzenia, nie wchodzą w reakcję z kwasami i nie nasiąkają wodą. Granit występuje w pięknych i różnorodnych odcieniach, co daje duże możliwości wyboru koloru.
Z uwagi na to, że jest to naturalny surowiec, jego cena jest wysoka. Blaty granitowe będą kilkakrotnie droższe od blatów laminowanych.
Wzory i kolory blatów granitowych będą ozdobą kuchni
Granit jest kamieniem, który występuje w różnych odcieniach, m.in. szarości, bieli, zieleni, czerwieni, czarni, różu. Może być również wielokolorowy. Oprócz różnorodności kolorystycznej, granit ma także niepowtarzalne wzory, co wynika z różnego użyłkowania kamienia. Bloki o bogatej rozmaitości plam i żyłek są ozdobne i wyglądają jak naturalne dzieła sztuki. Stają się zatem nie tylko funkcjonalnym blatem roboczym, ale również ozdobą kuchennej przestrzeni. Bogate zdobienia najlepiej sprawdzają się jako materiał na wyspach kuchennych albo w przestrzeniach, na których oprócz płyty lub zlewu nie będzie zbyt wielu elementów, które konkurowałyby o uwagę domowników.
Blaty, na których będzie stało więcej przedmiotów użytkowych i dekoracji powinny pozostać stonowane i delikatniejsze.
Pielęgnacja blatów granitowych
W prawdzie granit jest odporny na uszkodzenia, szorowanie i działanie kwasów, ale do jego pielęgnacji nie używaj szorstkich gąbek czy mocnych detergentów. Utrzymanie blatu granitowego w czystości nie jest trudne, wystarczy, że będziesz przecierać go lekko wilgotną szmatką, a raz na tydzień wyczyścisz go środkiem przeznaczonym do pielęgnacji granitów.
Alternatywa dla granitu – blat konglomeratowy
Konglomerat to połączenie mielonego kamienia z żywicą epoksydową. Blaty konglomeratowe mogą być wykonane z różnych rodzajów kamienia. To, co odróżnia blat granitowy od blatu z konglomeratu granitowego to:
- cena (konglomerat jest tańszy),
- wytrzymałość (granit jest wytrzymalszy, ponieważ jest to lity kamień, ale blat z konglomeratu również jest bardzo odporny na zniszczenia i uszkodzenia),
- możliwość wpływania na kolor i detale (konglomerat można zabarwić w procesie produkcji, a nawet dodać do niego brokat lub inne ozdoby),
- możliwości aranżacyjne (z konglomeratu można zrobić np. jeden długi blat bez szczelin),
- waga (konglomerat może być do 20% lżejszy od blatu wykonanego z litego kamienia).
Przez wzgląd na niższą wagę, blat konglomeratowy nie wymaga zabudowy z mebli o specjalnej konstrukcji, która wytrzymałaby duże obciążenie wynikające z wagi naturalnego kamienia.
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego