Urządzasz małą kuchnię i zastanawiasz się, jaki okap będzie najlepszy nad kuchenkę? Okap podszafkowy to optymalne rozwiązanie do naprawdę małych pomieszczeń. Sprawdź jego funkcjonalności i przekonaj się, dlaczego warto zamontować go właśnie w małej kuchni!
Co to jest okap podszafkowy?
Okap podszafkowy to rodzaj okapu, który zapewnia filtrację powietrza w kuchni i jest montowany pod szafką znajdującą się tuż nad kuchenką. Okap podszafkowy jest niewielkich rozmiarów i zmieści się on nawet w niewielkiej przestrzeni kuchennej. Jest zatem idealnym rozwiązaniem do pomieszczeń o powierzchni poniżej 20m², w których nie można zamontować wyciągu kominowego. Sprawdzi się w kuchniach zamkniętych, w których możesz dokładnie dopasować wydajność okapu do ilości powietrza, które ma przefiltrować. Okap podszafkowy o odpowiednio dobranych parametrach będzie pochłaniał wszystkie niechciane zapachy i zapewni dobre oczyszczanie powietrza w całej kuchni.
Jeśli urządzasz swoją małą kuchnię, przeczytaj o ciekawych pomysłach na aranżacje białych kuchni, bowiem kolor biały potrafi dodać wnętrzu sporo przestronności!
Czy okap jest niezbędny w kuchni?
Zastanawiasz się, czy okap w kuchni jest w ogóle potrzebny i czy można byłoby obejść się bez niego? Nawet jeśli okap wydaje ci się sprzętem, który zabiera cenne miejsce lub światło w małej kuchni, to nie zapominaj, że spełnia bardzo praktyczną funkcję. Przede wszystkim pochłania brzydkie zapachy znad kuchenki i nie pozwala im rozejść się po całym domu. Dobry okap zbiera również wilgotną mgiełkę, która niesie w sobie drobinki tłuszczów. Na pewno nie raz zdarzyło ci się szorowanie wierzchów szafek kuchennych z lepkiego i trudnego do usunięcia kurzu. Takie brudne warstwy na szafkach powstają właśnie z drobinek tłuszczów, które nie są odfiltrowane przez okap. Dobry okap zapewnia zatem odfiltrowanie zapachów, tłuszczów i wilgoci, które nie osiądą na sprzętach i ścianach w kuchni.
Rodzaje okapów: wyciągi i pochłaniacze
Okapy kuchenne funkcjonują jako wyciągi albo pochłaniacze. Niektóre modele okapów mają możliwość podłączenia w dwóch funkcjach. Wyciąg działa w obiegu otwartym, jest połączony z kominem i powietrze zaciągnięte z kuchni przesyła na zewnątrz budynku. Wyciąg pobiera powietrze z pomieszczenia, dlatego też w kuchniach korzystających z tego rozwiązania powinna działać wentylacja nawiewna, która doprowadzi powietrze do pomieszczenia. Pochłaniacz działa w obiegu zamkniętym, czyli pobiera powietrze z kuchni, filtruje je i odsyła z powrotem do pomieszczenia. Okap podszafkowy jest przykładem pochłaniacza, zatem przy jego montażu nie musisz martwić się o drożne przewody kominowe czy zakładanie dodatkowej wentylacji.
Odpowiednie parametry
Decydując się na okap podszafkowy zadbaj o to, aby miał odpowiednie parametry, które spełnią wszystkie twoje wymogi. Najważniejsze z parametrów funkcjonalnego okapu to:
- wydajność,
- głośność,
- wielkość,
- rodzaj filtra w okapie.
Każdy z powyższych wyznaczników decyduje o funkcjonalności urządzenia i znacząco wpływa na komfort użytkowania.
Wydajność okapu podszafkowego
Wydajność okapu podaje się w metrach sześciennych na godzinę (m3/h). Minimalna wydajność okapu, to sześciokrotne przefiltrowanie całego powietrza w kuchni w ciągu godziny. Dobry okap będzie miał wyszczególnioną wydajność przy każdym trybie pracy (np. bieg wolny, średni i szybki).
Głośność okapu podszafkowego
Zbyt głośna praca okapu może być irytująca i może zagłuszać prowadzone w kuchni rozmowy lub słuchanie muzyki. Zatem dla własnego komfortu wybierz model, który nie będzie huczał zbyt głośno. Najlepiej wybrać urządzenie, którego poziom dźwięku nie będzie przekraczał 50 dB na średnim biegu. Komfortowa głośność okapu to ok. 35 dB.
Wielkość okapu podszafkowego
Wielkość urządzenia musisz dostosować do wymiarów kuchenki, którą masz w kuchni. Dobrze jest, aby okap był szerszy z każdej strony od wymiaru kuchenki, aby łatwo zbierał opary, które powstają podczas gotowania. Standardowy wymiar okapu to 60×60 cm, jednak sklepy oferują szeroki wybór rozmiarów i znajdziesz zarówno większe i mniejsze. Jeśli potrzebujesz nietypowego wymiaru okapu, przejrzyj sklepy internetowe, które oferują naprawdę duży wybór.
Rodzaj filtra do okapu podszafkowego
Okapy-pochłaniacze mogą być zaopatrzone zarówno w filtry jednorazowe, np. węglowe, jak i wielorazowe np. aluminiowe. Różnią się tym, że filtry węglowe, filcowe lub flizelinowe są jednorazowe i należy je wymieniać na nowe, natomiast filtry aluminiowe są stałym elementem okapu i można je wyjmować i czyścić. Częstotliwość wymiany lub czyszczenia wynika z tego, jak często gotujesz. Przy codziennym gotowaniu warto wymieniać lub czyścic filtry raz na kilka miesięcy. Okap podszafkowy powinien być zaopatrzony w filtr węglowy do pochłaniania zapachów i oczyszczania powietrza. Dodatkowo powinien mieć również filtr metalowy lub filcowy.
Dodatkowe funkcje, które może mieć okap podszafkowy
Okap podszafkowy może być wyposażony w szereg dodatkowych funkcji. Dodatkowe funkcjonalności wiążą się zazwyczaj z ceną, którą musisz zapłacić za konkretny model.
Okapy z rozbudowanymi funkcjami mogą mieć np. wbudowany minutnik, wyświetlacz, automatyczny wyłącznik czasu, oświetlenie LED-owe lub halogenowe, czujnik wymiany filtrów.
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego