Jaki blat kuchenny wybrać, aby stworzyć piękną i funkcjonalną przestrzeń roboczą w kuchni? W podjęciu właściwej decyzji na pewno pomoże Wam poniższe zestawienie niemalże wszystkich dostępnych na rynku rozwiązań. Przedstawiamy zwięzłe opisy oraz plusy i minusy aż 15 różnych materiałów!
1. Blat kuchenny ze spieku kwarcowego
Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych (inaczej: kamienia inżynieryjnego) powstają ze sproszkowanej skały odpadowej, żywic oraz pigmentów. Powierzchnia może bardzo wiernie imitować naturalny kamień (łupek, mit, piaskowce, a nawet marmur i granit), wraz z jego nieregularną ziarnistością i użyleniem, lub być zupełnie jednobarwna czy metaliczna.
Zalety
- Szeroka gama wzorów i kolorów, co umożliwia dopasowanie blatu do praktycznie każdego projektu.
- Dostępność płyt wielkoformatowych umożliwia wykonanie jednolitych płaszczyzn, dzięki czemu blat jest tak estetyczny, jak i funkcjonalny (brak rażących spoin, w których mogą się gromadzić zanieczyszczenia).
- Częsty dodatek środków antybakteryjnych zwiększa bezpieczeństwo w kuchni.
- Trwalsze i mniej podatne na zarysowania od litej skały. Ogromnie wysoka odporność na plamy, uderzenia czy ścieranie.
- Całkowicie wodoodporne.
Wady
- Wysoka cena.
- Bardzo ciężkie i wymagające zamontowania przez doświadczonego instalatora.
2. Blat kuchenny typu solid surface
Blaty kuchenne solid surface powstają z syntetycznych konglomeratów: mieszkanki mineralnego tworzywa (trójwodzianu tlenku glinu) i żywic akrylowych, epoksydowych lub poliestrowych oraz pigmentów. Produkt spotkacie pod takimi nazwami handlowymi jak: Corian, Kerrock, Staron, Hi-Macs, Rauvisio, Getacore, Krion, Akrilika. Materiał ma jednolitą strukturę i możemy być barwiony w masie. Niektóre rodzaje całkiem nieźle imitują wygląd naturalnych skał o jawnokrystalicznej budowie, na przykład granitu.
Zalety
- Szeroka gama kolorystyczna.
- Pozwalają stworzyć jednolite płaszczyzny bez widocznych podziałów.
- Łatwe w obróbce i termoplastyce, dzięki czemu można nadawać im fantazyjne krzywizny, np łukowe kształty.
- Lekki materiał.
- Ciepłe i przyjemne w dotyku.
- Całkowicie wodoodporne i łatwo utrzymać je w higienicznej czystości.
- Znakomicie komponują się z innymi nowoczesnymi materiałami: akrylowymi frontami, stalą nierdzewną czy szkłem.
Wady
- Wysoka cena.
- Zalecany montaż przez certyfikowaną ekipę wykończeniową.
- Dość miękkie i stosunkowo podatne na zadrapania i opalenia.
3. Blat kuchenny z laminatu
Blaty laminowane tworzone są przez oklejenie płyty wiórowej MDF (płyty pilśniowej o średniej gęstości) cienką warstwą tworzywa sztucznego.
Zalety
- Setki opcji wzorniczych i kolorystycznych. Blaty mogą imitować kamień, drewno, mieć wyrazistą grafikę itp.
- Jedna z najtańszych opcji.
- Lekkie.
- Łatwe do samodzielnego montażu.
- Wygodna, delikatnie sprężysta powierzchnia robocza.
Wady
- Uczucie „pustki” po rękoma w trakcie użytkowania
- Podatne na powstawanie odprysków i przypalenia.
- Widoczne łączenia.
4. Blat kuchenny z płytki ceramicznej
Blaty kuchenne z płytki ceramicznej budowane są przez obłożenie płytkami (mało- lub wielkoformatowymi) „rdzenia” z płyty cementowej.
Zalety
- Niedrogi materiał.
- Różne opcje projektowe. Płytki mogą imitować drewno, kamień i wiele innych materiałów.
- Możliwe do samodzielnego wykonania.
Wady
- Kruche i podatne na pękanie. Trzeba zachować ostrożność przy stawianiu ciężkich garnków itp.
- Widoczna siatka fugowych szwów, które są łatwe do poplamienia i trudne do czyszczenia.
- Trudna naprawa ewentualnych uszkodzeń.
5. Blat kuchenny z granitu
Blaty kuchenne granitowe to najpopularniejsza opcja dla blatów z kamienia naturalnego.
Zalety
- Piękny, unikalny wygląd – nie ma dwóch takich samych kawałków granitu.
- Bardzo trwałe.
- Podnoszą wartość nieruchomości.
Wady
- Wymaga okresowej impregnacji w celu ochrony przed plamami.
- Wysoka cena.
- Wymaga instalacji przez profesjonalistów.
6. Blat kuchenny z marmuru
Blaty kuchenne marmurowe należą do najbardziej atrakcyjnych wizualnie blatów z kamienia naturalnego.
Zalety
- Szalenie luksusowy wygląd.
- Podnosi wartość odsprzedaży.
Wady
- Stosunkowo miękki materiał – łatwo można go porysować nożem, dlatego nie nadaje się dla osób, które mają zwyczaj krojenia produktów bezpośrednio na blacie.
- Porowatość i podatność na powstawania trwałych plam – wymaga regularnej impregnacji wysokiej jakości produktami.
- Wyjątkowo drogi.
7. Blat kuchenny z łupku
Blaty kuchenne łupkowe to stosunkowo mało popularna, ale warta rozważenia opcja przez osoby, którym zależy na powierzchni roboczej z naturalnego kamienia.
Zalety
- Ciekawy, niebanalny wygląd. Łupek zwykle kojarzony jest z ciemnoszarym lub czarnym odcieniem, ale często dostrzegalne są w nim intrygujące różowe lub zielone tony. Skała posiada też unikalne użylenie, chociaż mniej dramatyczne i spektakularne niż marmur.
- Tańsze niż marmur, granit czy steatyt.
- Nieporowata, odporna na plamy powierzchnia
Wady
- Delikatne krawędzie.
- Może wymagać konserwacji.
8. Blaty kuchenne ze steatytu
Blat kuchenny steatytowy przeniknął do domowych kuchni z przestrzeni laboratoryjnych. Rozwiązanie powinno zainteresować użytkowników, którzy chcą, by w ich kuchni pojawił się naturalny kamień, ale szukają czegoś mniej wymagającego i praktyczniejszego.
Zalety
- Piękny, ciepły, jakby „mleczny” wygląd.
- Trwałość i odporność na ciepło.
- Odporny na plamy i łatwy do czyszczenia.
Wady
- Droższy od granitu.
- Wymaga okresowego olejowania, aby zachować naturalną patynę.
- Dość łatwo się rysuje.
9. Blaty kuchenne z trawertynu
Blaty kuchenne trawertynowe to nic innego jak forma blatów wapiennych.
Zalety
- Tańsza alternatywa dla marmuru i granitu.
- Pasuje do różnych stylów.
Wady
- Stosunkowo łatwy do zarysowania.
- Wymaga sporadycznej impregnacji.
10. Blat kuchenny z lastryko (terazzo)
Blaty kuchenne lastrykowe wróciły do mody już kilka sezonów temu. Lastryko to wyszlifowana betonowa masa z zawartością kamiennego kruszywa: marmuru, granitu, onyksu czy szkła.
Zalety
- Do stworzenia lastryko używa się materiałów z recyklingu, jest to więc świetna opcja dla osób szukających czegoś przyjaznego dla środowiska.
- Trwały i bardzo odporny na ciepło.
- Bardzo na czasie – odpowiednie dla nowoczesnych wnętrz z nutą stylistyki retro.
Wady
- Raczej drogie.
- Wymaga profesjonalnej instalacji i ewentualnych napraw.
- Potrzebuje częstej impregnacji.
11. Blat kuchenny z drewna/ blaty kuchenne „z bloku rzeźniczego”
Blaty kuchenne z bloku rzeźniczego tworzy się z kilku warstw drewna połączonych klejem.
Zalety
- Wiele sposobów wykończenia.
- Dość przyjazne dla budżetu.
- Przytulny, rustykalny wygląd.
Wady
- Łatwo się rysuje.
- Wymaga uszczelniania.
- Można go szybko i trwale poplamić.
12. Blat kuchenny ze stali nierdzewnej
Blaty kuchenne ze stali nierdzewnej to patent zapożyczony z profesjonalnej, komercyjnej gastronomii.
Zalety
- Wysoka higiena i odporność na zarazki.
- Nietuzinkowy, industrialny wygląd.
- Idealne rozwiazanie dla „prawdziwego szefa kuchni”.
- Wysoka trwałość.
Wady
- Stosunkowo drogie.
- Wymaga profesjonalnej instalacji.
- Znalezienie wykonawcy/dostawcy nie należy do najłatwiejszych zadań.
13. Blat kuchenny z miedzi
Blaty kuchenne miedziane zapewniają metaliczny, ale ciepły i szlachetny wygląd.
Zalety
- Elegancka, odrobinę rustykalna estetyka.
- Idealne do zaakcentowania jakiegoś fragmentu przestrzeni roboczej, np. na wyspie kuchennej.
- Powstająca z czasem gustowna „patyna”.
- Antybakteryjna, łatwa w czyszczeniu powierzchnia.
Wady
- Drogie.
- Łatwo się rysują.
14. Blat kuchenny z bambusa
Blaty kuchenne bambusowe to interesująca alternatywa dla drewna. Bambusowe blaty wykonuje się z rozdrobnionych włókien wymieszanych z żywicami.
Zalety
- Pod wieloma względami lepsze w użytkowaniu niż drewno.
- Ekologiczne (szybko rosnące, całkowicie odnawialne zasoby).
Wady
- Niska odporność na ciepło.
- Łatwe do poplamienia.
15. Blat kuchenny ze szkła
Blaty kuchenne szklane to bardzo nieszablonowe rozwiązanie. Do stworzenia szklanej powierzchni roboczej w kuchni wykorzystuje się materiały o wysokiej wytrzymałości na rozciąganie.
Zalety
- Odporność na ciepło, pleśń i plamy.
- Odporność na zarysowanie.
- Niskie koszty utrzymania.
Wady
- Może pęknąć pod wpływem uderzenia lub postawionego na nim ciężaru.
- Niektóre odmiany są drogie.
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego