Blaty kuchenne. Krótki przewodnik dla kupujących 

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci około 4 minut

Jaki blat kuchenny wybrać, aby stworzyć piękną i funkcjonalną przestrzeń roboczą w kuchni? W podjęciu właściwej decyzji na pewno pomoże Wam poniższe zestawienie niemalże wszystkich dostępnych na rynku rozwiązań. Przedstawiamy zwięzłe opisy oraz plusy i minusy aż 15 różnych materiałów!

1. Blat kuchenny ze spieku kwarcowego

Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych (inaczej: kamienia inżynieryjnego) powstają ze sproszkowanej skały odpadowej, żywic oraz pigmentów. Powierzchnia może bardzo wiernie imitować naturalny kamień (łupek, mit, piaskowce, a nawet marmur i granit), wraz z jego nieregularną ziarnistością i użyleniem, lub być zupełnie jednobarwna czy metaliczna.  

Zalety

  • Szeroka gama wzorów i kolorów, co umożliwia dopasowanie blatu do praktycznie każdego projektu. 
  • Dostępność płyt wielkoformatowych umożliwia wykonanie jednolitych płaszczyzn, dzięki czemu blat jest tak estetyczny, jak i funkcjonalny (brak rażących spoin, w których mogą się gromadzić zanieczyszczenia). 
  • Częsty dodatek środków antybakteryjnych zwiększa bezpieczeństwo w kuchni. 
  • Trwalsze i mniej podatne na zarysowania od litej skały. Ogromnie wysoka odporność na plamy, uderzenia czy ścieranie. 
  • Całkowicie wodoodporne.

Wady 

  • Wysoka cena.
  • Bardzo ciężkie i wymagające zamontowania przez doświadczonego instalatora. 

2. Blat kuchenny typu solid surface 

Blaty kuchenne solid surface powstają z syntetycznych konglomeratów: mieszkanki mineralnego tworzywa (trójwodzianu tlenku glinu) i żywic akrylowych, epoksydowych lub poliestrowych oraz pigmentów. Produkt spotkacie pod takimi nazwami handlowymi jak: Corian, Kerrock, Staron, Hi-Macs, Rauvisio, Getacore, Krion, Akrilika. Materiał ma jednolitą strukturę i możemy być barwiony w masie. Niektóre rodzaje całkiem nieźle imitują wygląd naturalnych skał o jawnokrystalicznej budowie, na przykład granitu. 

Zalety 

  • Szeroka gama kolorystyczna.
  • Pozwalają stworzyć jednolite płaszczyzny bez widocznych podziałów. 
  • Łatwe w obróbce i termoplastyce, dzięki czemu można nadawać im fantazyjne krzywizny, np łukowe kształty. 
  • Lekki materiał.
  • Ciepłe i przyjemne w dotyku. 
  • Całkowicie wodoodporne i łatwo utrzymać je w higienicznej czystości. 
  • Znakomicie komponują się z innymi nowoczesnymi materiałami: akrylowymi frontami, stalą nierdzewną czy szkłem. 

Wady 

  • Wysoka cena.
  • Zalecany montaż przez certyfikowaną ekipę wykończeniową. 
  • Dość miękkie i stosunkowo podatne na zadrapania i opalenia. 

3. Blat kuchenny z laminatu 

Blaty laminowane tworzone są przez oklejenie płyty wiórowej MDF (płyty pilśniowej o średniej gęstości) cienką warstwą tworzywa sztucznego. 

Zalety 

  • Setki opcji wzorniczych i kolorystycznych. Blaty mogą imitować kamień, drewno, mieć wyrazistą grafikę itp. 
  • Jedna z najtańszych opcji. 
  • Lekkie. 
  • Łatwe do samodzielnego montażu.
  • Wygodna, delikatnie sprężysta powierzchnia robocza.

Wady

  • Uczucie „pustki” po rękoma w trakcie użytkowania 
  • Podatne na powstawanie odprysków i przypalenia. 
  • Widoczne łączenia.

4. Blat kuchenny z płytki ceramicznej 

Blaty kuchenne z płytki ceramicznej budowane są przez obłożenie płytkami (mało- lub wielkoformatowymi) „rdzenia” z płyty cementowej. 

Zalety 

  • Niedrogi materiał.
  • Różne opcje projektowe. Płytki mogą imitować drewno, kamień i wiele innych materiałów. 
  • Możliwe do samodzielnego wykonania.

Wady 

  • Kruche i podatne na pękanie. Trzeba zachować ostrożność przy stawianiu ciężkich garnków itp. 
  • Widoczna siatka fugowych szwów, które są łatwe do poplamienia i trudne do czyszczenia. 
  • Trudna naprawa ewentualnych uszkodzeń. 

5. Blat kuchenny z granitu 

Blaty kuchenne granitowe to najpopularniejsza opcja dla blatów z kamienia naturalnego. 

Zalety 

  • Piękny, unikalny wygląd – nie ma dwóch takich samych kawałków granitu.
  • Bardzo trwałe. 
  • Podnoszą wartość nieruchomości. 

Wady 

  • Wymaga okresowej impregnacji w celu ochrony przed plamami.
  • Wysoka cena.
  • Wymaga instalacji przez profesjonalistów.

6. Blat kuchenny z marmuru 

Blaty kuchenne marmurowe należą do najbardziej atrakcyjnych wizualnie blatów z kamienia naturalnego. 

Zalety 

  • Szalenie luksusowy wygląd. 
  • Podnosi wartość odsprzedaży.

Wady 

  • Stosunkowo miękki materiał – łatwo można go porysować nożem, dlatego nie nadaje się dla osób, które mają zwyczaj krojenia produktów bezpośrednio na blacie. 
  • Porowatość i podatność na powstawania trwałych plam – wymaga regularnej impregnacji wysokiej jakości produktami. 
  • Wyjątkowo drogi. 

7. Blat kuchenny z łupku 

Blaty kuchenne łupkowe to stosunkowo mało popularna, ale warta rozważenia opcja przez osoby, którym zależy na powierzchni roboczej z naturalnego kamienia. 

Zalety 

  • Ciekawy, niebanalny wygląd. Łupek zwykle kojarzony jest z ciemnoszarym lub czarnym odcieniem, ale często dostrzegalne są w nim intrygujące różowe lub zielone tony. Skała posiada też unikalne użylenie, chociaż mniej dramatyczne i spektakularne niż marmur. 
  • Tańsze niż marmur, granit czy steatyt. 
  • Nieporowata, odporna na plamy powierzchnia 

Wady 

  • Delikatne krawędzie. 
  • Może wymagać konserwacji.

8. Blaty kuchenne ze steatytu

Blat kuchenny steatytowy przeniknął do domowych kuchni z przestrzeni laboratoryjnych.  Rozwiązanie powinno zainteresować użytkowników, którzy chcą, by w ich kuchni pojawił się naturalny kamień, ale szukają czegoś mniej wymagającego i praktyczniejszego. 

Zalety 

  • Piękny, ciepły, jakby „mleczny” wygląd.
  • Trwałość i odporność na ciepło.
  • Odporny na plamy i łatwy do czyszczenia.

Wady 

  • Droższy od granitu.
  • Wymaga okresowego olejowania, aby zachować naturalną patynę.
  • Dość łatwo się rysuje. 

9. Blaty kuchenne z trawertynu 

Blaty kuchenne trawertynowe to nic innego jak forma blatów wapiennych.

Zalety 

  • Tańsza alternatywa dla marmuru i granitu.
  • Pasuje do różnych stylów.

Wady 

  • Stosunkowo łatwy do zarysowania.
  • Wymaga sporadycznej impregnacji.

10. Blat kuchenny z lastryko (terazzo) 

Blaty kuchenne lastrykowe wróciły do mody już kilka sezonów temu. Lastryko to wyszlifowana betonowa masa z zawartością kamiennego kruszywa: marmuru, granitu, onyksu czy szkła. 

Zalety 

  • Do stworzenia lastryko używa się materiałów z recyklingu, jest to więc świetna opcja dla osób szukających czegoś przyjaznego dla środowiska. 
  • Trwały i bardzo odporny na ciepło. 
  • Bardzo na czasie – odpowiednie dla nowoczesnych wnętrz z nutą stylistyki retro. 

Wady 

  • Raczej drogie. 
  • Wymaga profesjonalnej instalacji i ewentualnych napraw. 
  • Potrzebuje częstej impregnacji. 

11. Blat kuchenny z drewna/ blaty kuchenne „z bloku rzeźniczego”  

Blaty kuchenne z bloku rzeźniczego tworzy się z kilku warstw drewna połączonych klejem. 

Zalety 

  • Wiele sposobów wykończenia.
  • Dość przyjazne dla budżetu.
  • Przytulny, rustykalny wygląd. 

Wady 

  • Łatwo się rysuje.
  • Wymaga uszczelniania.
  • Można go szybko i trwale poplamić. 

12. Blat kuchenny ze stali nierdzewnej 

Blaty kuchenne ze stali nierdzewnej to patent zapożyczony z profesjonalnej, komercyjnej gastronomii. 

Zalety 

  • Wysoka higiena i odporność na zarazki.
  • Nietuzinkowy, industrialny wygląd.
  • Idealne rozwiazanie dla „prawdziwego szefa kuchni”. 
  • Wysoka trwałość. 

Wady 

  • Stosunkowo drogie.
  • Wymaga profesjonalnej instalacji.
  • Znalezienie wykonawcy/dostawcy nie należy do najłatwiejszych zadań.

13. Blat kuchenny z miedzi 

Blaty kuchenne miedziane zapewniają metaliczny, ale ciepły i szlachetny wygląd. 

Zalety 

  • Elegancka, odrobinę rustykalna estetyka.
  • Idealne do zaakcentowania jakiegoś fragmentu przestrzeni roboczej, np. na wyspie kuchennej.
  • Powstająca z czasem gustowna „patyna”. 
  • Antybakteryjna, łatwa w czyszczeniu powierzchnia. 

Wady 

  • Drogie.
  • Łatwo się rysują.

14. Blat kuchenny z bambusa 

Blaty kuchenne bambusowe to interesująca alternatywa dla drewna. Bambusowe blaty wykonuje się z rozdrobnionych włókien wymieszanych z żywicami. 

Zalety 

  • Pod wieloma względami lepsze w użytkowaniu niż drewno. 
  • Ekologiczne (szybko rosnące, całkowicie odnawialne zasoby).

Wady 

  • Niska odporność na ciepło. 
  • Łatwe do poplamienia.

15. Blat kuchenny ze szkła 

Blaty kuchenne szklane to bardzo nieszablonowe rozwiązanie. Do stworzenia szklanej powierzchni roboczej w kuchni wykorzystuje się materiały o wysokiej wytrzymałości na rozciąganie. 

Zalety 

  • Odporność na ciepło, pleśń i plamy.
  • Odporność na zarysowanie.
  • Niskie koszty utrzymania.

Wady 

  • Może pęknąć pod wpływem uderzenia lub postawionego na nim ciężaru. 
  • Niektóre odmiany są drogie. 

Czy ten artykuł był przydatny?

Dziekujemy za opinie :)

Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?

  • Artykuł był za krótki
  • W artykule było za mało zdjęć
  • Artykuł nie wyczerpał tematu
  • Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego

Skomentuj artykuł: