Stal nierdzewna w kuchni od co najmniej kilku już lat nie kojarzy się wyłącznie z przestrzeniami profesjonalnymi, na przykład w restauracjach. W domowych wnętrzach materiał ten coraz częściej oglądamy nie tylko w obrębie zlewozmywaków, urządzeń AGD, okapów, wózków barowych lub różnych akcesoriów, ale także w postaci blatów, okładzin ściennych (zamiast płytek), półek i regałów, a nawet frontów szafek. Zobaczymy, czym charakteryzują się kuchnie urządzone z wykorzystaniem powierzchni ze stali nierdzewnej.
Stal nierdzewna w kuchni. Najważniejsze zalety
Trwałość
Kuchnie ze stalą nierdzewną są prawie wieczne. Stal z odpowiednimi dodatkami stopowymi (na przykład chromu, którego w amerykańskiej normie AISI powinno być minimum 11%) nie podlega ani korozji gazowej, ani korozji w cieczach. Materiał jest jednocześnie twardy i elastyczny. Odznacza się wysoką odpornością na uderzenia, wgniecenia, zarysowania czy ścieranie; nie pęka i się nie odkształca. Stal nierdzewna doskonale radzi sobie zarówno z niskimi (nie obniża swojej wytrzymałości), jak i wysokimi (nie wydziela toksycznych związków) temperaturami, nawet do 500 ℃, oraz nagłymi ich zmianami; nie odbarwia się i nie blaknie z czasem pod wpływem promieniowania UV.
Higiena i bezpieczeństwo
Stal nierdzewna jest doskonale gładka – pozbawiona porowatości, w której mogą gromadzić się szkodliwe zarazki i bakterie. By pozbyć się z niej zabrudzeń, wystarczy przetarcie wilgotną szmatką lub łagodnym detergentem. Materiał nie wchodzi w reakcje z kwasami i zasadami – nie nasiąka zapachem czy smakiem żywności i sam nie zmienia żadnych jej właściwości (taka neutralność nie jest możliwia w przypadku aluminium czy żeliwa).
Zrównoważony rozwój
Stal nierdzewna w 100% nadaje się do recyklingu. Jeśli kiedyś znudzi Wam się tak wykonana kuchnia, możecie mieć pewność, że zdemontowane części posłużą do wytworzenia nowych przedmiotów.
Stal nierdzewna w kuchni. Aranżacje
Kuchnie ze stalą nierdzewną wyglądają nowocześnie, elegancko, czysto, minimalistycznie i mają wyraźny industrialny charakter. Są naturalnym uzupełnieniem apartamentów loftowych, ale dobrze zaprezentują się także w blokach. Srebrzyste płaszczyzny zamiast pochłaniać, odbijają promienie i tym samym rozświetlą wnętrze. Świetnie sprawdzą się zatem w pomieszczeniach z niedoborem słońca – z małym i/lub usytuowanym od strony północnej oknem.
Stal nierdzewna może być wykończona na wiele różnych sposobów: lustrzana, polerowana, szczotkowana, prasowana, wgłębiona, a nawet grawerowana. Da się ją także malować lub pokryć akrylem. Aby wzmocnić wrażenie chłodu, połączcie „nierdzewkę” ze szkłem lub kamieniem. A jeśli chcecie osłabić sterylny wyraz wyposażenia, wprowadźcie drewno i roślinną zieleń.
Łączenie różnych rodzajów metali to ciekawy i nierzadko sugerowany przez projektantów zabieg. Eksperci przestrzegają jednak przez mieszaniem wykończeń z tej samej rodziny kolorów, na przykład złota i mosiądzu, bo wygląda to na zakupową pomyłkę, nieświadomy błąd. Opierając wystrój kuchni na stali nierdzewnej, uważajcie więc na przykład z odcieniem baterii czy uchwytów.
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego