Nowoczesna, energooszczędna, ekonomiczna, ale i droga i generujące dodatkowe koszty – czy płyta indukcyjna warta jest swojej ceny? Sprawdzamy, jakie są główne zalety indukcji.
Jakie są ceny płyt indukcyjnych?
Ceny płyt indukcyjnych zaczynają się od 900 zł – najtańsze modele mogą mieć od 38 do 60 cm i podstawowe zalety płyty indukcyjnej, czyli energooszczędność i bezpieczeństwo użytkowania.
Średnia półka to 1500 – 3500 zł. Tu mamy już do wyboru większe rozmiary i dużo ciekawsze funkcje płyty indukcyjnej, o których za chwilę. Najdroższe, pokaźne i designerskie płyty indukcyjne mogą kosztować nawet do 20 000 zł. Oprócz czarnej ceramiki znajdziemy także białe płyty indukcyjne, które świetnie prezentują się w nowoczesnej kuchni.
Główne zalety, jakimi technologia indukcji przekonuje do siebie całe rzesze klientów, są przede wszystkim:
Wydajność i energooszczędność
Płyta indukcyjna grzeje wtedy i tylko i wyłącznie tam, gdzie ma styczność z powierzchnią ferromagnetyczną (taką powierzchnię mają garnki do płyty indukcyjnej) i podstawki, które można kłaść pod zwykłe garnki, by gotować w nich na płycie indukcyjnej. Oznacza to znaczną oszczędność energii, a co za tym idzie – jest szansa, że inwestycja w płytę indukcyjną się zwróci.
Łatwość w utrzymaniu czystości
Powierzchnia płyty indukcyjnej jest całkowicie gładka, dzięki czemu utrzymanie czystości podczas gotowania i mycie płyty indukcyjnej jest znacznie prostsze, niż w przypadku płyty gazowej. Dyskusyjną kwestią jest natomiast ramka płyty indukcyjnej (płyty dzielimy na ramkowe i bezramkowe), przy krawędziach której mogą gromadzić się resztki jedzenia.
Bezpieczeństwo
Dzięki temu, że płyta indukcyjna ogrzewa tylko powierzchnie ferromagnetyczne, dla naszego ciała i innych przedmiotów jest całkowicie zimna w dotyku. Taki poziom bezpieczeństwa w kuchni cenią sobie zwłaszcza rodzice małych dzieci, ale i posiadacze kotów. Płyta indukcyjna to najbezpieczniejsze z możliwych źródło ciepła w naszej kuchni.
Jakie funkcje może mieć nowoczesna płyta indukcyjna?
Rozpoznawanie wielkości garnka
Bardzo przydatne, zwłaszcza, jeśli ze względu na małą kuchnię wybierasz małą płytę indukcyjną. Urządzając przyjęcie będziesz mógł podgrzewać jednocześnie tyle dań, ile tylko się zmieści.
Booster
Czyli przyspieszone gotowanie. Przydaje się do przyrządzania mięs i innych dań wymagających wysokiej temperatury.
Bridge
Funkcja łączenia dwóch pól grzewczych w jedno.
Automatyczne zagotowanie
Pozwala utrzymać wysoką temperaturę do momentu zawrzenia wody, a następnie tylko podtrzymuję ją na określonym poziomie. Przydatne np. podczas gotowania makaronów.
Stop&go
Tę funkcję polubią osoby, które często robią kilka rzeczy jednocześnie. Stop&go zatrzymuje pracę płyty indukcyjnej, ale pozwala nam wrócić do automatycznie zapisanych ustawień.
Timer
Czyli po prostu minutnik, tyle że dużo bardziej zaawansowany.
Memo
Zapamiętywnie ustawień – przydatne, jeśli nigdy nie pamiętasz, ile gotuje się jajko na twardo, a ile na miękko.
Blokada
Szczególnie ceniona w domach, gdzie są małe dzieci lub zwierzęta.
Kiedy warto zdecydować się na płytę indukcyjną do kuchni?
Nawet, jeżeli nie masz dzieci ani kotów, ale po prostu cenisz sobie nowoczesne, energooszczędne rozwiązania płyta indukcyjna z pewnością przypadnie Ci do gustu. To jeden z tych elementów wyposażenia kuchni, które kupuje się raz na wiele lat, dlatego warto zainwestować w najbardziej nowoczesne rozwiązanie na rynku, by za kilka lat nie żałować.
Mimo wszystko, płyty indukcyjne to dość spory wydatek, dlatego jeśli gotujesz rzadko lub prawie wcale, rozważ też zakup płyty ceramicznej.
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego